Jaga Kereta

1> Minyak hitam

Minyak hitam yg bukan sintetik tu setiap 5,000 km @ 3 bulan whichever is earlier. Kalu yg sintetik – mungkin 7,500 km atau 10,000 km.

2> Filter

Sama seperti minyak enjin. Minyak mineral biasa – 5,000 km. Minyak Synthetic – 7,500 km hingga 10,000 km. Dalam ertikata lain, bila tukar minyak enjin tu, maka tukar juga la filter minyak tu sekali (oil filter)

3> Spark plug

20,000 km ikut schedule maintenance book Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde hal…benda ni bukan critical sangat! Tapi kalau dah lebih 40k tak tukar, dia nya electrode pun dah nipis, elok tukar aje…Harga sekitar Rm 20-25 untuk 4 biji.

4> Bateri kereta

18 bulan hingga 2 tahun, terpulang pada cara penggunaan…kalau kita selalu topup air suling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun. Kalau selalu lupa topup dan selalu kering. 6 bulan pun bateri boleh kong!

Free maintenance battery lain pulak ceritanya…tak payah top up air, harga lebih mahal dari bateri biasa. Bila beli bateri, jangan main hentam aje, ini kerana di Malaysia banyak barang tipu…so, beli bateri dari jenama yg boleh dipercayai. BOSCH, CENTURY… tapi ada juga jenama yang tak terkenal tapi elok!

Bateri yang baik biasanya lebih berat dari bateri yang kurang baik. Bandingkan bateri tersebut dalam kategori yang sama. Kalau NS50 tu anda kena compare dengan NS50 dari jenama yg lagi satu! Kalau kancil tak silap aku pakai NS40 atau NS40L…begitu la citernya!

5> Timing belt

60,000km untuk kereta Proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000 km dan Honda CRV tahan sampai 160,000 km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000 km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun! Mekanik pun sengeh aje la, buat apa tolak rezeki dari duit orang!

6> Clutch plate

Clutch plate ni ialah perkara subjektif. Biasanya ikut pengalaman, hanya tukar bila ada simptom “clutch slipping” berlaku sewaktu pemanduan kita. Ni perkara yang susah nak terangkan, sebab tu mereka kata bila 100,000 km baru tukar clutch!

7> Fuel Filter

Tukar aje la sekitar 40,000 km sekali. Benda ni pun murah Rm 15-20 je.

8> Air Filter

Ditukar setiap 20,000 km. Tapi pada mereka yang tukar kepada K&N type, benda ni tak payah tukar, tapi mampu dibersihkan sudah cukup.

9> ATF (Automatic Transmission Fluid)

Minyak ni memang penting bagi yang pakai AUTO. Dalam manual dia ada sebut setiap 20,000 km tukar. Tapi boleh la extend hingga 30,000 km kepada mereka yang nak jimat. Minyak ni memang penting ditukar…jangan abaikan (contohnya tak tukar lebih dari 30,000 km) kerana kerosakan kepada AUTO gearbox perlu perbelanjaan yg besar. Kalau kita rajin tukar, kereta tak perlu Transmission Flush seperti yg disyorkan oleh sesetengah bengkel. Transmission Flush boleh pergi sampai 7-9 litre. Ini membazir untuk kita, tapi bukan pada pihak yang bikin servis. Caj hanya sekitar Rm 200++. Kalau anda selalu tukar ATF, hanya tukar biasa aje, yang budget kurang dari Rm 100…ikut saiz kereta anda!

10> Gear Oil

Untuk mereka yg pakai manual gearbox. Kereta anda tak perlu pakai ATF, tetapi sebaliknya pakailah Gear Oil. Benda ni boleh la tukar 60,000km sekali.

11> Brake Fluid & Power Steering Fluid

Kalau rajin boleh flush keluar ganti baru setiap 60,000 km.

12> Radiator Coolant

Sebotol Rm 15-20… selalunya warna hijau! 60,000 km boleh la tukar sekali! Kalau air radiator korang warna clear aje. Maknanya air paip biasa aje tu! Pakai coolant, enjin lebih cepat panas dan juga tak mudah mendidih!

13> Air-Cond Belt / Alternator Belt

Belt-belt ni perlu ditukar sama waktu dengan timing belt. Kalau kita terlupa tukar sewaktu servis sebelum-sebelum ni. Belt Air-Con & juga alternator mudah dikenal pasti akan perlunya ditukar atau tidak. Ini kerana belt-belt ni letaknya diluar dan boleh nampak. Kalau bahagian “ribs”nya dah ada “crack-crack” yang halus…maka eloklah ditukar belt tersebut. Jangan tunggu masa timing belt nak tukar, baru nak ditukar belt-belt ini. Akhir sekali, ingin admin ingatkan maintenance schedule yang ikut “km” atau masa “3 bulan” “6 bulan” & seterusnya ni hanya memudahkan pengguna-pengguna kereta melakukan penyelengaraan @ dalam English nya lebih dikenali sebagai “Preventive Maintenance”

14> Maksudnya, benda yang kita tukar tu belum tentu rosak, tapi kita dah tukar. Preventive maintenance ni mampu mengelak dari pengguna kereta menghadapi kerosakan yang kritikal dimasa akan datang! Tapi dalam dunia ni, mana ada yang perfect! Preventive Maintenance Schedule ni kalau kita ikut tanpa mengetahui sedikit sebanyak tentang fungsi atau sebab mengapa setiap alat ganti tu perlu ditukar. Ianya boleh juga menjadi suatu pembaziran!

15> Contohnya, kalau kita buta-buta ikut apa yg di syorkan oleh pembuat alat ganti. Contohnya “shock absorber” perlu diganti setiap 20,000 km, tentu kita tidak mampu mengikutnya! Jadi anda perlu ada asas ilmu seperti yang diterang kan di atas.

16> Minyak hitam mineral untuk 5,000 km / 3 bulan, minyak semi-sintetik utk 10,000 km / 6 bulan, minyak fully sintetik utk 15-20,000 km / 1 tahun. Kalau boleh hati-hati beli minyak hitam di kedai spare sebab banyak minyak cap ayam yang disediakan khas untuk tipu orang. Botol mungkin ada cap Castrol, Shell, Petronas, Eneos & lain-lain. Tetapi dalam tu sebenarnya adalah minyak murah made in China. Dalam satu hari ada beribu-ribu botol minyak hitam kosong wujud di bengkel-bengkel tertentu. Bos mereka ini sentiasa mengarahkan pekerja untuk mengambil botol-botol kosong ini dan refil serta bubuh seal baru supaya dapat mengaut keuntungan dari duit orang. Elok beli minyak di stesen minyak – confirmed genuine. Unless kalau betul-betul yakin dengan kedai spare part yang kita beli tu.

17> Minyak gear manual ditukar setiap 40,000 km untuk kereta baru (kurang 5 tahun), setiap 20,000 km untuk kereta atas 5 tahun atau apabila gear shift rasa ketat. Paling bagus untuk kereta lama – bubuh gearbox treatment. Minyak gear ATF – ditukar setiap 20,000 km. Sama macam di atas.

18> Flush? kalau dalam buku takde kata – maka tidak perlu. Air filter pun sama – 20,000 km. Coolant – tukar tiap-tiap 20,000 km. Nak tukar tiap-tiap 50,000 km pun boleh dengan syarat guna air suling @ RO water. Timing belt – ditukar setiap 80,000 km. Tapi pernah terjadi stretch sampai 110,000 km(Wira 1.6) tanpa masalah sebab menggunakan timing original Mitsubishi & ia selalu inspect timing belt keretanya. Merekah takda, gigi still elok – tak perlu tukar. Aircond belt, alternator belt, power steering belt – tukar semasa tukar timing belt @ apabila nampak crack.

19> Water pump

Ditukar apabila menukar timing belt untuk kali ke-2. Let’s say kita tukar timing belt setiap 80,000 km, maka apabila kita menukar timing belt untuk kali kedua pada 160,000 km, elok tukar sekali water pump kerana hayatnya pun hampir tiba. Nak tukar water pump kena bukak timing belt. So kalau buat sekali, tiada extra labor charge.

20> Spark plug

Every 20,000 km @ selagi plastik kat tengah tu masih putih & tiada kesan terbakar. So kena check spark plug. Kalau spark plug berminyak – engine dah agak uzur & kena overhaul sebab piston ring dah haus. Asap biru kat ekzos jugak adalah tanda piston ring haus – minyak hitam terbakar. BTW, ini bukan service biasa. Dah kira major work jugak. Head gasket – tukar apabila minyak leaking kat area tu @ sekiranya berlaku coolant loss akibat dari blown head gasket. Buat grind valve sekali. Orang panggil nie top-overhaul.

21> Biasanya top overhaul tidak diperlukan kepada kereta bawah 7 tahun atau 200,000 km. Tapi ada gak yang 80,000 km kurang 5 tahun dah kena top overhaul sebab suka lenjan engine. Dok main red line manjang. Ini pun major work la jugak skit.

22> Brake pad

Tukar bila haus @ bila rasa brake kurang mengigit. Biasanya kereta 3-4 tahun sekali. Minyak brake pun sama. Anyway brake belakang tahan lebih lama dari brake depan biasanya double. Bercakap tentang timing belt (juga dipanggil cam belt kerana ia memacu camshaft), ianya berbeza antara satu pengeluar ke pengeluar yang lain.

23> Pada asalnya, enjin pembakaran dalam menggunakan camshaft yang di letak di dalam blok enjin. Secara standardnya pertukaran timing belt pada setiap 100,000 km ikut ketetapan pengeluar Jepun tetapi Jepun adalah negara bercuaca sederhana sejuk manakala cuaca di Malaysia lebih panas dan mampu mempercepatkan proses wear & tear timing belt yang dibuat dari adunan getah, plastik & fibre glass. Maka itu, adalah dinasihatkan pertukarannya dibuat lebih awal iaitu antara 90,000 km. Bagi alat ganti timing belt berkualiti rendah, kita perlu menukar lebih awal, maybe 60,000 km. Admin tak begitu pasti tentang ini.

24> Sesetengah pengeluar seperti Alfa Romeo mencadangkan pertukaran timing belt pada jarak hanya 30,000 km bagi semua enjin straight 4 twin spark & juga enjin V6 bagi model sebelum tahun 1999. Pada tahun 1996 dahulu, ada juga pemilik yang kerek & cakap timing belt boleh tahan sampai 100,000 km. Tak perlu tukar pada 30,000 km. Then, keta dia kena tarik masuk sebab timing belt putus & enjin kena overhaul. Bacaan odometer ketika itu = 35,000 km. Maka moralnya adalah kita perlu patuhi spesifikasi service & penyelenggaraan pengeluar. Banyak kenderaan zaman sekarang telah menggunakan timing chain sebagai ganti kepada timing belt. Ini termasuk Nissan, Honda & Toyota. Toyota misalannya menggunakan timing chain bagi semua kenderaan penumpangnya.

25> Model seperti CRV pada mulanya menggunakan timing belt, tetapi untuk CRV baru generasi kedua, Honda juga kembali memperkenalkan timing chain melalui enjin i-VTEC. Ianya tidak memerlukan pertukaran biarpun sudah mencecah 500,00 km lantas menjimatkan kos dan menjaga alam sekitar. Sekiranya mekanisme rantai mengeluarkan bunyi, hanya perlu tukar tensioner bearing dan segalanya pulih seperti sedia kala.

Kredit to FB Limau Ais 🙂

Advertisements

Human’s Default Metabolism

(Metabolisme Primer Manusia)
.
.
Ketosis adalah sistem Metabolisme Primer Manusia yang paling primitif, dimana manusia harus memenuhi suplai energi yang besar untuk kebutuhan otaknya secara konstan dan stabil, dalam kondisi geografi dan iklim apapun dipermukaan bumi dan walau harus dalam kondisi keterbatasan bahan makanan setiap saat.
.
.
Saat manusia lahir, tubuhnya telah dipersiapkan dengan cadangan lemak yang besar, sehingga Otak manusia tidak akan kekurangan energi dan bisa menggunakan Ketone yang merupakan bahan baku energi Otak yang paling efisien dan memiliki sumber yang stabil dan melimpah dari jaringan lemak ditubuh. Itulah mengapa bayi yang baru lahir memiliki persentase cadangan lemak yang besar ditubuhnya. Sehingga bayi manusia yang baru lahir akan mudah bertahan hidup setelah keluar dari kandungan, walau mengalami penundaan sekalipun terhadap akses ke air susu ibunya (ASI)
.
.
Dari sisi evolusi manusia, dimana sumber makanan bukanlah hal yang mudah diperoleh, maka kondisi tanpa makanan (Kondisi Puasa) yang sering dilalui manusia dimasa lalu akan membuat manusia selalu dalam kondisi Ketosis untuk menjaga kelangsungan hidupnya.
.
.
Kondisi Ketosis inilah yang menyelamatkan manusia diberbagai iklim cuaca dan geografi yang berbeda-beda di muka bumi, karena dengan metabolisme ketosis inilah manusia mempu terlepas dari belenggu keharusan akan ketersediaan pangan setiap saat.
.
.
Metabolisme glukosa yang di miliki manusia modern saat ini, adalah metabolisme yang diperoleh melalui pemenuhan energi otak dan organ-organ lain ditubuh melalui sumber glukosa, yang berasal dari Karbohidrat di makanan. Dimana metabolisme seperti ini membutuhkan suplai makanan yang konstan setiap hari, agar dapat memenuhi kebutuhan Glukosa ditubuh setiap saat, terutama bagi Otak.
.
.
Glycogen yang merupakan bentuk simpanan Glukosa sementara, adalah cara manusia modern mengandalkan sumber energi ditubuhnya untuk menjaga keseimbangan gula darah. Sehingga saat gula darah mulai turun akibat konsumsi energi ditubuh, maka Glycogen yang tersimpan di Liver ini dapat dengan cepat digunakan sebagai bahan pembuat Glukosa kembali didarah.
.
.
Kemampuan tubuh manusia menyimpan Glycogen ini tidak besar, dan tidak bisa mencukupi kebutuhan energi ditubuh bila terlalu lama waktu yang dibutuhkan untuk kembali mendapatkan asupan makanan dari sumber Karbohidrat. Itu sebabnya bila manusia melalui kondisi tanpa makanan lebih dari 24 jam, maka otomatis Liver akan segera membuat gula baru melalui proses Gluconeogenesis di liver dari bahan baku glycerol yang berasal dari lemak dan alanine yang berasal dari protein, untuk mempertahankan keseimbangan gula darah ini.
.
.
Lemak yang merupakan sumber energi didalam tubuh yang paling melimpah, akan digunakan sebagai bahan baku utama pembentukan Ketone di Liver, sehingga dengan beredarnya Ketone di darah ini, maka Otak akan beralih menggunakan Ketone sebagai sumber energi utamanya.
.
.
Otak tidak dapat menggunakan lemak yang beredar di darah, karena lemak tidak mampu menyeberang melalui lapisan tebal pembuluh darah pelindung otak yang disebut Blood Brain Barrier.
.
.
Namun Ketone yang dihasilkan melalui proses ketogenesis di Liver dari bahan baku lemak bebas, akan menjadi metabolit yang mudah menggantikan posisi glukosa di otak.
.
.
Kebutuhan Glukosa ditubuh akan menurun drastis, saat Ketone sudah hadir di darah maka proses Gluconeogenesis yang dibutuhkan untuk menjaga keseimbangan gula darah akan menurun. Hal ini sangat penting untuk terjadi, agar sumber protein ditubuh seperti massa otot dan otot jantung, tidak terus digunakan sebagai bahan baku pembentukan gula baru di Liver untuk memenuhi ketergantungan organ-organ ditubuh terutama otak terhadap Glukosa sebagai bahan bakar metabolisme.
.
.
Karena jika semua organ ditubuh masih bergantung dengan Glukosa untuk metabolismenya, maka massa otot manusia akan mengalami penurunan kuantitas yang signifikan, dan merupakan proses yang mempercepat penurunan metabolisme yang berujung kematian.
.
.
Inilah mengapa Ketosis itu merupakan Metabolisme Primer manusia sebenarnya, dimana Otak manusia sebagai organ pengkonsumsi energi terbesar dibanding organ lain ditubuh, membutuhkan suplai energi yang konstan dan stabil terus menerus.
.
.
Dan hal ini hanya dapat dipenuhi oleh sumber simpanan energi manusia terbesar yaitu lemak yang tersimpan di jaringan lemak. Sehingga fluktuasi sumber energi dari keterbatasan makanan, tidak akan membatasi kemampuan manusia untuk berusaha memperoleh makanan melalui aktivitas yang meningkat dan kondisi tanpa makanan (puasa) yang diperpanjang.
.
.
Jadi bukanlah Glycogen yang hanya merupakan cadangan energi sementara ditubuh, dan harus sering di isi kembali melalui makanan, terutama sumber karbohidrat.
.
.
Karbohidrat yang berasal dari makanan, sangat tergantung ketersediaannya oleh sumber tumbuh-tumbuhan (Nabati) yang tumbuh di tanah. Oleh sebab itu dalam perspektif evolusi manusia yang tidak bisa mengandalkan kesuburan tanah setiap saat, karena pengaruh geografi dan iklim dibumi. Maka sudah pasti metabolisme Glukosa bukanlah metabolisme utama manusia.
.
.
Karena jika Otak manusia hanya bisa menggunakan Glukosa sebagai bahan baku metabolismenya, maka sudah pasti manusia akan menjadi spesies yang mudah punah saat harus melalui perubahan iklim yang ekstrim dimuka bumi.
.
.
Karbohidrat merupakan sumber energi alternatif manusia, bukanlah sumber energi Primer (utama) seperti yang diketahui manusia modern saat ini. Dan penggunaan sumber energi alternatif/sekunder secara berlebihan ini, telah menimbulkan berbagai dampak kesehatan pada manusia. Hal ini ditandai dengan kemunculan berbagai masalah kesehatan manusia yang berhubungan dengan metabolisme. Dan merupakan momok kesehatan manusia terbesar di jaman modern seperti saat ini.
.
.
Karbohidrat bukanlah sumber nutrisi yang esensial bagi manusia, karena manusia dapat memenuhi sendiri kebutuhan Glukosa didalam tubuh melalui proses Gluconeogenesis (pembentukan gula baru di Liver), saat Otak telah menggunakan Ketone sebagai bahan bakar utama metabolismenya maka Glukosa hanya akan diperlukan untuk memenuhi sebagian kecil kebutuhan sel-sel ditubuh yang memiliki kewajiban absolut untuk tetap menggunakan Glukosa. Seperti halnya sel darah merah yang tidak memiliki Mitochondria (generator pembangkit energi yang menggunakan oksigen didalam sel) untuk bisa mengolah bahan baku lemak sebagai sumber energinya. Hal ini tentu akan mudah dipenuhi oleh proses pembentukan gula di Liver yang dapat menggunakan sumber bahan baku dari lemak (Glycerol), protein (Alanine) dan Laktat
.
.
Semua organ dan sel-sel lain ditubuh dapat dengan mudah menggunakan lemak dan ketone sebagai sumber bahan baku energinya. Sehingga Ketosis merupakan metabolisme yang paling utama dalam hal memperoleh ketersediaan bahan baku metabolisme yang konstan didalam tubuh.
.
.
Saat manusia tidak lagi menggunakan metabolisme utamanya ini, dan mulai bergantung kepada sumber alternatif/sekunder seperti Glukosa yang harus selalu dipenuhi dari makanan (Karbohidrat). Maka kebutuhan akan suplai sumber makanan dari unsur Karbohidrat akan mutlak selalu dibutuhkan. Dan perkembangan teknologi manusia di sektor agrikultural telah berhasil merubah peralihan adaptasi manusia dari metabolisme Primer (Ketosis) sebelumnya, ke metabolisme alternatif/sekunder (Glukosa) secara terus menerus.
.
.
Jadi hal terpenting yang harus dipahami disini, adalah pengertian akan kondisi Ketosis yang alami dan merupakan metabolisme Primer manusia sebenarnya.
.
.
Dan Ketosis bukanlah metabolisme alternatif/sekunder setelah metabolisme Glukosa. Dunia telah melihat dua sisi metabolisme ini secara terbalik. Karena perkembangan teknologi manusia untuk meneliti metabolisme manusia, baru muncul dan dilakukan setelah manusia sudah didominasi oleh perkembangan agrikultural sebelumnya. Sehingga menganggap metabolisme Glukosa sebagai metabolisme Primer, dan sebaliknya kondisi ketosis dianggap hanya sebagai metabolisme alternatif/sekunder saja, seperti saat manusia mengalami kondisi puasa yang diperpanjang atau kelaparan.
.
.
Ketosis tidak akan bisa dihindari manusia, bila manusia tidak makan apapun lebih dari 24 jam.
.
.
Dan pemilihan makanan setelah kondisi ini, menentukan apakah manusia mau tetap menggunakan dan beradaptasi dengan kondisi ketosis yang merupakan metabolisme Primer manusia, atau mengalihkannya ke metabolisme alternatif/sekunder dengan cara mengkonsumsi karbohidrat untuk memenuhi glycogen di Liver sehingga Ketogenesis untuk menghasilkan Ketone tidak terjadi.
.
.
Pilihan ditangan masing-masing orang.
.
.
Namun karena Fastosis Warriors adalah orang-orang yang memilih untuk sering berpuasa ketimbang makan. Maka kami memilih untuk mempertahankan metabolisme Primer manusia ini, dengan tidak mengisi Glycogen di Liver dengan sumber makanan yang berasal dari Karbohidrat dalam jumlah besar, dan membatasi Makro Nutrisi dari Karbohidrat ini serendah mungkin.
.
.
Karena kami tau bahwa Karbohidrat bukanlah Makro Nutrisi yang Esensial bagi manusia. Dan kami akan menggunakan metabolisme Primer (Ketosis) ini sebagai cara untuk melepas belenggu makanan dan melatih kesabaran terhadap hawa nafsu kami sendiri ditengah dunia modern yang penuh godaan akan melimpahnya sumber makanan dimana-mana.
.
.
* Glycogen = Bentuk penyimpanan sementara Glukosa
* Gluconeogenesis = Proses pembentukan Glukosa di Liver
* Ketosis = Kondisi tubuh yang menggunakan Ketone sebagai bahan bakar utama metabolisme
* Ketogenesis = Proses pembentukan ketone di Liver dari bahan baku lemak bebas (FFA)
.
.
#Reversing_Modern_Lifestyle_Devolution_Through_Revolution
#Fastosis_Warriors_Inspiring_The_World
#Share_Knowledges_With_Love_Not_Hate

#PusatTahfizDarulQuranIttifaqiyah

Ini tulisan Ary Ginanjar Agustian
(Renungan Kisah Nyata)

Minggu lalu saya kembali Jum’atan di Graha CIMB Niaga Jalan Sudirman setelah lama sekali nggak sholat Jum’at di situ. Sehabis meeting dengan salah satu calon investor di lantai 27, saya buru2 turun ke masjid karena takut terlambat.

Dan bener aja sampai di masjid adzan sudah berkumandang. Karena terlambat saya jadi tidak tau siapa nama Khotibnya saat itu. Sambil mendengarkan khotbah saya melihat Sang Khotib dari layar lebar yg di pasang di luar ruangan utama masjid.

Khotibnya masih muda, tampan, berjenggot namun penampilannya bersih Dari wajahnya saya melihat aura kecerdasan, tutur katanya lembut namun tegas. Dari penampilannya yg menarik tsb, saya jadi penasaran, apa kira2 isi khotbahnya.

Ternyata betul dugaan saya! Isi ceramah dan cara menyampaikannya membuat jamaah larut dalam keharuan. Banyak yg mengucurkan air mata (termasuk saya)., bahkan ada yg sampai tersedu sedan.

Dengan gaya yg menarik Sang Khotib menceritakan “true story”.

Seorang anak berumur 10 tahun namanya Umar. Dia anak pengusaha sukses yg kaya raya. Oleh ayahnya si Umar di sekolahkan di SD Internasional paling bergengsi di Jakarta. Tentu bisa ditebak, bayarannya sangat mahal. Tapi bagi si pengusaha, tentu bukan masalah, karena uangnya berlimpah.

Si ayah berfikir kalau anaknya harus mendapat bekal pendidikan terbaik di semua jenjang, agar anaknya kelak menjadi orang yg sukses mengikuti jejaknya.

Suatu hari isterinya kasih tau kalau Sabtu depan si ayah diundang menghadiri acara “Father’s Day” di sekolah Umar.

“Waduuuh saya sibuk ma, kamu aja deh yg datang.” begitu ucap si ayah kpd isterinya.

Bagi dia acara beginian sangat nggak penting, dibanding urusan bisnis besarnya. Tapi kali ini isterinya marah dan mengancam, sebab sudah kesekian kalinya si ayah nggak pernah mau datang ke acara anaknya. Dia malu karena anaknya selalu didampingi ibunya, sedang anak2 yg lain selalu didampingi ayahnya.

Nah karena diancam isterinya, akhirnya si ayah mau hadir meski agak ogah2an. Father’s day adalah acara yg dikemas khusus dimana anak2 saling unjuk kemampuan di depan ayah2nya.

Karena ayah si Umar ogah2an maka dia memilih duduk di paling belakang, sementara para ayah yg lain (terutama yg muda2) berebut duduk di depan agar bisa menyemangati anak2nya yg akan tampil di panggung.

Satu persatu anak2 menampilkan bakat dan kebolehannya masing2. Ada yg menyanyi, menari, membaca puisi, pantomim. Ada pula yg pamerkan lukisannya, dll. Semua mendapat applause yg gegap gempita dari ayah2 mereka.

Tibalah giliran si Umar dipanggil gurunya untuk menampilkan kebolehannya…

“Miss, bolehkah saya panggil Pak Arief.” tanya si Umar kepada gurunya. Pak Arief adalah guru mengaji untuk kegiatan ekstra kurikuler di sekolah itu.

”Oh boleh..” begitu jawab gurunya.

Dan pak Arief pun dipanggil ke panggung. “Pak Arief, bolehkah bapak membuka Kitab Suci Al Qur’an Surat 78 (An-Naba’)” begitu Umar minta kepada guru ngajinya.

”Tentu saja boleh nak..” jawab pak Arief.

“Tolong bapak perhatikan apakah bacaan saya ada yg salah.”

Lalu si Umar mulai melantunkan QS An-Naba’ tanpa membaca mushafnya (hapalan) dengan lantunan irama yg persis seperti bacaan “Syaikh Sudais” (Imam Besar Masjidil Haram).

Semua hadirin diam terpaku mendengarkan bacaan si Umar yg mendayu-dayu, termasuk ayah si Umar yg duduk dibelakang.

”Stop, kamu telah selesai membaca ayat 1 s/d 5 dengan sempurna. Sekarang coba kamu baca ayat 9..” begitu kata pak Arief yg tiba2 memotong bacaan Umar.

Lalu Umar pun membaca ayat 9.

”Stop, coba sekarang baca ayat 21.. lalu ayat 33.” setelah usai Umar membacanya… lalu kata pak Arief, “Sekarang kamu baca ayat 40 (ayat terakhir)”.

Si Umar pun membaca ayat ke 40 tsb sampai selesai.”

Subhanallah… kamu hafal Surat An-Naba’ dengan sempurna nak,” begitu teriak Pak Arief sambil mengucurkan air matanya.

Para hadirin yg Muslim pun tak kuasa menahan airmatanya. Lalu pak Arief bertanya kepada Umar,” Kenapa kamu memilih menghafal Al-Qur’an dan membacakannya di acara ini nak, sementara teman2mu unjuk kebolehan yg lain?” begitu tanya pak Arief penasaran.

Begini pak guru, waktu saya malas mengaji dalam mengikuti pelajaran bapak, Bapak menegur saya sambil menyampaikan sabda Rasulullah SAW,

Siapa yang membaca Al Qur’an, mempelajarinya, dan mengamalkannya, maka dipakaikan mahkota dari cahaya pada hari kiamat. Cahayanya seperti cahaya matahari dan kedua orang tuanya dipakaikan dua jubah (kemuliaan) yang tidak pernah didapatkan di dunia. Keduanya bertanya, “Mengapa kami dipakaikan jubah ini?”

Dijawab, “Karena kalian berdua memerintahkan anak kalian untuk mempelajari Al Qur’an.”

(H.R. Al-Hakim).

“Pak guru, saya ingin mempersembahkan “Jubah Kemuliaan” kepada ibu dan ayah saya di hadapan Allah di akhirat kelak, sebagai seorang anak yg berbakti kpd kedua orangnya..”

Semua orang terkesiap dan tidak bisa membendung air matanya mendengar ucapan anak berumur 10 tahun tersebut…

Ditengah suasana hening tsb..tiba2 terdengar teriakan “Allahu Akbar!” dari seseorang yg lari dari belakang menuju ke panggung.

Ternyata dia ayah si Umar, yg dengan ter-gopoh2 langsung menubruk sang anak, bersimpuh sambil memeluk kaki anaknya.

”Ampuun nak.. maafkan ayah yg selama ini tidak pernah memperhatikanmu, tidak pernah mendidikmu dengan ilmu agama, apalagi mengajarimu membaca Al Quran.” ucap sang ayah sambil menangis di kaki anaknya.

”Ayah menginginkan agar kamu sukses di dunia nak, ternyata kamu malah memikirkan “kemuliaan ayah” di akhirat kelak. Ayah maluuu nak” ujar sang ayah sambil nangis ter-sedu2.

Subhanallah… Sampai di sini, saya melihat di layar Sang Khotib mengusap air matanya yg mulai jatuh. Semua jama’ah pun terpana, dan juga mulai meneteskan airmatanya, termasuk saya.

Diantara jama’ah pun bahkan ada yg tidak bisa menyembunyikan suara isak tangisnya, luar biasa haru. Entah apa yg ada dibenak jama’ah yg menangis itu. Mungkin ada yg merasa berdosa karena menelantarkan anaknya, mungkin merasa bersalah karena lalai mengajarkan agama kepada anaknya, mungkin menyesal kerana tidak mengajari anaknya membaca Al Quran, atau merasa berdosa karena malas membaca Al-Qur’an yg hanya tergeletak di rak bukunya.

Dan semua, dengan alasan sibuk urusan dunia…! Saya sendiri menangis karena merasa lalai dengan urusan akherat, dan lebih sibuk dengan urusan dunia, padahal saya tau kalau kehidupan akherat jauh lebih baik dan kekal dari pada kehidupan dunia yg remeh temeh, sendau gurau dan sangat singkat ini, seperti firman Allah SWT dalam

Q.S. Al-Anam ayat 32:
”Dan tiadalah kehidupan DUNIA ini, selain dari main-main dan senda gurau belaka. Dan sungguh KAMPUNG AKHIRAT itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Maka tidakkah kamu memahaminya?”…

Astagfirullah … Innallaaha ghofururrohim, hamba mohon ampunan kepada Allah.Yang Maha Pengampun dan Maha Penyayang.

Wallahu ‘alam bish shawab.

Istikharah

Riyad as-Salihin, The Book of Good Manners, Book 2, Hadith 718

Narrated ‘Jabir (ra):
Messenger of Allah (pbuh) used to teach us the Istikharah (seeking guidance from Allah) in all matters as he would teach us a Surah of the Qur’an. He used to say:

When one of you contemplates entering upon an enterprise, let him perform two Rak’ah of optional prayer other than Fard prayers and then supplicate:

Allahumma inni astakhiruka bi ‘ilmika, wa astaqdiruka bi qudratika, wa as-‘aluka min fadlikal-‘azim. Fainnaka taqdiru wa la aqdiru, wa ta’lamu wa la a’lamu, wa Anta ‘allamul- ghuyub.

Allahumma in kunta ta’lamu anna hadhal-‘amra ( and name what you want to do)khairun li fi dini wa ma’ashi wa ‘aqibati amri, ( or he said) ‘ajili amri ajilihi, faqdurhu li wa yassirhu li, thumma barik li fihi. Wa in kunta ta’lamu anna hadhal ‘amra ( and name what you want to do) sharrun li fi dini wa ma’ashi wa ‘aqibati amri, (or he said) wa ‘ajili amri wa ajilihi, fasrifhu ‘anni, wasrifni ‘anhu, waqdur liyal- khaira haithu kana, thumma ardini bihi.

O Allah, I consult You through Your Knowledge, and I seek strength through Your Power, and ask of Your Great Bounty; for You are Capable whereas I am not and, You know and I do not, and You are the Knower of hidden things.

O Allah, if You know that this matter (and name it) is good for me in respect of my Deen, my livelihood and the consequences of my affairs, (or he said), the sooner or the later of my affairs then ordain it for me, make it easy for me, and bless it for me.

But if You know this matter (and name it) to be bad for my Deen, my livelihood or the consequences of my affairs, (or he said) the sooner or the later of my affairs then turn it away from me, and turn me away from it, and grant me power to do good whatever it may be, and cause me to be contented with it). And let the supplicant specify the object.

[Al- Bukhari and Muslim]

Dreamtime voyagers: Australian Aborigines in early modern Makassar

#unlearn and relearn

A Blast From The Past

The coast of Arnhem Land, in Northern Australia – scene of first contact between Australian Aborigines and Makassan fishermen sometime around 1700. The coast of Arnhem Land, in Northern Australia – scene of first contact between Australian Aborigines and Makassan fishermen, probably some time before 1700.

If there’s one thing that most people think they know about the early history of Australia, it’s that the continent remained suspended, in unchanging isolation, for countless thousands of years before the arrival of the convicts of the First Fleet early in 1788. Cut off from the rest of humanity ever since the end of the last Ice Age, the Aboriginal population lived on for generation after generation in a hazy, mythic stasis: a “Dreamtime” in which the passage of the years, and even the notion of history itself, had practically no meaning. Theirs was a pure, pristine existence; the first Australians were part of the land itself, rather than living off it and exploiting it. And when the British arrived and claimed the continent, they sullied an Eden, degrading the noble savages who lived…

View original post 7,410 more words

Rizq

“Verily, Allah has purchased of the believers their lives and their properties for (the price) that theirs shall be the Paradise…. “ [TMQ Surah At-Tawbah: 111]

There seems to be a general lack of understanding at times about the concept of rizq, such that Muslims often confuse the circumstances by which we attain our rizq with the actual cause of rizq.

Some people have assured ourselves thatRizq, present and future, will come primarily from one’s own efforts. The more we struggle and strive, the more we will apparently accomplish and achieve.

Sure, our belief system dictates that everything comes from Allah (ﷻ) – but do our attitudes expose the contrary? This has led us then to prioritise our work, family or other commitments above the commitments to Allah’s work based on a sound understanding of notions such as Rizq.

Living in a capitalistic framework also encourages us to adopt a materialistic view towards the world: one in which effort is commensurately compensated in income and wealth. The concept of meritocracy is avidly pushed, suggesting that effort equates to reward. Thus it is that people often feel they are solely responsible for creating their own wealth and opportunities.

A correct understanding of rizq built on the Islamic sources would lead one to a very different conclusion. It would lead one to realise that while seeking out rizq is important, it should not be of such importance that it involves spending the greatest time, energy and focus on to the exclusion of other obligations and duties. It is a priority but it is one in a long list of priorities. And, more to the point, it is a priority that is defined by the One that has defined our other priorities.

Allah (ﷻ) says:

“Say: If it be that your fathers, your sons, your brothers, your mates, or your kindred; the wealth that ye have gained; the commerce in which ye fear a decline: or the dwellings in which ye delight – are dearer to you than Allah, or His Messenger, or the striving in His cause;- then wait until Allah brings about His decision (ie. Torment): and Allah guides not the rebellious.” [TMQ Surah At-Tawbah: 24]

So Allah mentions those things which in themselves are obligations such as the rights of parents, rights of spouses etc, but He puts them all into context for us and lets us know of the consequences of putting them before Allah and His Messenger.

A clear understanding of rizq is one of the major influences in our life, which determines how we can make the right decisions when it comes to balancing our other responsibilities.

Rizq is from Allah

The most fundamental idea that a Muslim must internalise is that Rizq is in the hands of Allah. One of the beautiful names of Allah (ﷻ) is Al-Razzaaq: The Provider, The Providence, The Supplier, The Bestower of Sustenance. The One who creates all means of nourishment and subsistence. The One who provides everything that is needed.

Allah (ﷻ) says:

“Lo! Allah (ﷻ) is that who gives livelihood, the Lord of unbreakable might.” [TMQ Dhariyat: 58]

“We provide for you” [TMQ Al-Anaam:151]

These ayaat clearly indicate that Allah (ﷻ) is the Razzaq (Provider) and that Rizq is ascribed to Him alone – He provides to whom He wills, and this authority of provision is reserved for Him alone.